JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Skolmaterial

Materialet - Varför slog du mig Peter?

Filmen är producerad 2001

Filmen visar hur en brottmålsrättegång i svensk domstol går till. Tillsammans med handledningen och studiehäftet är detta skolmaterial anpassat för gymnasieskolan.

Vi får följa rättegången mellan Peter och Maria. De är båda 19 år och tillsammans med varandra. Efter en glad kväll på krogen blir plötsligt Peter aggressiv mot Maria. Det slutar med att han slår henne, påstår åklagaren i tingsrätten.

  • Har Peter verkligen misshandlat Maria som åklagaren påstår?
  • Hur bedömer i så fall rätten misshandeln?
  • Vilken bevisning finns?
  • Vad ska Peter få för straff om han är skyldig till misshandeln?

Svaren på dessa och flera andra frågor får du i filmen. I ett tillhörande studiehäfte får du också korta beskrivningar av vad lagen säger om misshandelsbrott och hur en rättegång går till. Läs det innan du ser filmen. Diskutera därefter de frågor som finns i häftet och be läraren ta upp och förklara begrepp och ord som är svåra att förstå.

 

Beställa skolmaterialet

Paketet innehåller

Paketet är kostnadsfritt och Domstolsverket står för frakten (DVD).  


  
 
OBS! För tillfället är filmen "Varför slog du mig Peter?" slut och det finns ännu inget datum när den väntas åter i lager.
 
 
 

E-utbildning om Sveriges Domstolar

Den här webbaserade utbildningen ger en introduktion till Sveriges Domstolar. Du får bland annat veta mer om allmän domstol, allmän förvaltningsdomstol, Rättshjälpsmyndigheten och Domstolsverket.

Utbildningen tar upp de olika rollerna i en rättegång och beskriver processen för en tingsrättsförhandling och en förhandling i en förvaltningsrätt. Du får också kännedom om de huvudsakliga måltyperna för allmän domstol och allmän förvaltningsdomstol.  

Utbildningsnivå: Grundläggande.

Omfattning: Ca 20 minuter.

Starta e-utbildningen: Sveriges Domstolar - en introduktion (öppnas i nytt fönster)Senast ändrad: 2019-05-06